Vervang gloeilampen en spaarlampen door Led Lampen 3.5/5 (2)

0
334
Vervang gloeilampen of spaarlampen die minimaal 2 uur per dag branden voor ledlampen. Ze zijn duurder in aanschaf, maar gaan veel langer mee en zijn stukken zuiniger en uiteindelijk bespaar je er dus echt op.
Vervang gloeilampen of spaarlampen die minimaal 2 uur per dag branden voor ledlampen. Ze zijn duurder in aanschaf, maar gaan veel langer mee en zijn stukken zuiniger en uiteindelijk bespaar je er dus echt op.

Vervang gloeilampen of spaarlampen die minimaal 2 uur per dag branden voor ledlampen. Ze zijn duurder in aanschaf, maar gaan veel langer mee en zijn stukken zuiniger en uiteindelijk bespaar je er dus echt op.

Een ledlamp is een vorm van solid state lighting (SSL), opgebouwd uit een groep van leds (licht-emitterende diodes). De karakteristieken van de toegepaste leds in de lamp bepalen samen met de stralingshoek de lichtstroom, lichtsterkte en kleurweergave.

Led lampen komen in verschillende modellen voor, waaronder de vorm van een gewone gloeilamp met eventueel een grote Edison-fitting (E27). Er zijn ook modellen met een kleine Edison-fitting (E14), GU5.3-steekvoet (bipin voet) of GU10-bajonetvoet.

Lichtopbrengst

Bij ledlampen zijn de lichtstroom (in lumen (lm)), de lichtsterkte (in candela (cd)) en de stralingshoek (in graden (°)) gerelateerd.   Lichtstroom is een maat voor de hoeveelheid energie die een lichtbron in alle richtingen uitzendt. De eenheid van lichtstroom is de lumen. De lichtstroom van een gloeilamp van 40 watt is bijvoorbeeld 415 lm.   De lichtsterkte (helderheid) van een lichtbron geeft aan hoeveel vermogen de lichtbron over zijn stralingshoek uitzendt. De lichtstroom wordt voor leds uitgedrukt in millicandela (mcd). 1000 millicandela is gelijk aan 1 candela. Bij gelijkblijvende lichtstroom neemt de lichtsterkte toe als de stralingshoek afneemt.

 Levensduur

Een ledlamp kan theoretisch ongeveer 50.000 branduren meegaan (afhankelijk van het merk werkt een normale gloeilamp gemiddeld 1.000 branduren, een spaarlamp tussen de 8.000 en 15.000 branduren en een tl-buis tussen de 12.000 en 17.000 branduren en tot 66.000 met elektronische voorschakelapparatuur). In de praktijk blijkt een ledlamp 20.000 tot 40.000 branduren mee te gaan. Vooral de eerdere modellen uit 2005-2007 kennen vroegtijdig uitval, anno 2009 zijn deze kinderziektes zo goed als verholpen. De lichtterugval in de lichtopbrengst over de gehele termijn is minder dan 30%. Een ledlamp wordt nauwelijks warm en is tril- en schokbestendig. Daarentegen kunnen de gloei- en spaarlamp de warmte die ze genereren verdragen, dit in tegenstelling tot de ledlamp die niet tegen te hoge temperaturen kan. Dit is de reden dat momenteel verkrijgbare ledlampen die equivalent zijn aan bijvoorbeeld de 60W gloeilamp, altijd een aluminium koellichaam hebben om de warmte van de leds af te leiden. Een ledlamp kan goed tegen snel in- en uitschakelen. Ledlampen konden tot voor kort niet gedimd worden, maar de eerste dimbare modellen zijn inmiddels op de markt.

Energieverbruik

De huidige ledlamp geeft zo’n 50% van z’n opgenomen energie af in licht. Bij een fluorescentielamp (spaarlamp of tl-buis) is dit zo’n 35% en bij een gloeilamp 10%. De rest wordt afgegeven in warmte aan de omgeving.

Please rate this

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here