SP: Bos moet actie ondernemen tegen ‘flitsleningen’ 4.5/5 (2)

0
210
SP: Bos moet actie ondernemen tegen 'flitsleningen'
SP: Bos moet actie ondernemen tegen 'flitsleningen'

SP-Kamerlid Sadet Karabulut heeft minister Bos van Financiën vandaag gevraagd om actie te ondernemen tegen het Finse bedrijf Ferratum. Dit bedrijf verstrekt via SMS en internet kleine leningen tegen woekerrentes, zo blijkt uit onderzoek van Nibud. Karabulut: “Volgens het Nibud is het rentepercentage bij Ferratum omgerekend 600% per jaar. Ik kan dit niet eens meer een woekerrente noemen. Dit percentage is gewoonweg lachwekkend als het niet zo serieus zou zijn. Want het zijn de mensen die hier straks de dupe van zijn.”

Sinds kort kunnen consumenten bij het Finse bedrijf Ferratum snel via internet of sms kleine bedragen lenen. Het bedrijf vraagt daarvoor behandelingskosten in plaats van rente. De kosten voor een lening van 300 euro – het bedrag staat vaak binnen een dag op de rekening – zijn 75 euro. Het bedrag moet binnen twee weken zijn terugbetaald. Ter vergelijk, twee weken 300 euro rood staan tegen een percentage van 16% kost 2 euro rente. Omgerekend komen de behandelingskosten bij Ferratum volgens het Nibud neer op een rentepercentage van 600% per jaar.

Het Nibud pleit voor een verbod op dit soort leningen. Karabulut: “Dat ben ik volledig met ze eens. Bedrijven hebben zich te houden aan de zorgplicht. Dat betekent geen leningen verstrekken aan mensen die dat niet kunnen terugbetalen en geen woekerrentes vragen. Dit bedrijf lijkt deze regels met voeten te treden door het verstrekken van deze flitsleningen. Bos moet snel actie ondernemen en Nederlanders beschermen tegen dit soort uitbaatpraktijken.”

Please rate this

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here