Consumentenkrediet 4.5/5 (2)

2
438
In de wet op het consumentenkrediet staan regels voor de bescherming van de consument inzake consumentenkrediet.
In de wet op het consumentenkrediet staan regels voor de bescherming van de consument inzake consumentenkrediet.

In de wet op het consumentenkrediet staan regels voor de bescherming van de consument inzake consumentenkrediet. Consumenten kredieten zijn leningen voor de aanschaf van goederen en diensten. Te denken valt aan de aankoop van auto, witgoed, computers en vakanties.

Ieder bedrijf dat een consumenten lening wilt aanbieden, moet een vergunning hebben van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM houdt toezicht op bedrijven de consumentenkredieten verstrekken.

Bedrijven die consumentenkredieten aanbieden mogen maximaal de wettelijke rente vragen. Tevens hebben deze bedrijven een zorgplicht voor de consumenten. Deze zorgplicht houdt in dat zijn niet mogen over crediteren en dat de lening ook kan worden afbetaald. Dit bekend dat de consument vooraf aan de lening wordt getoetst of hij deze lening kan afbetalen door het BKR.

Tevens mogen deze bedrijven geen andere producten mee verkopen met deze lening. Te denken valt aan een (dure) levensverzekering of andere verzekeringen. De inmiddels failliete DSB verkocht verzekeringsproducten die vaak gekoppeld waren een lening.

Kredieten die niet onder de wet op het consumentenkrediet vallen:

  • Leningen van meer dan € 40.000
  • hypothecair krediet
  • krediet op basis van effecten
  • krediet op basis van verzekeringen

Flitskredieten

Flitskredieten vallen onder het financieel toezicht. De totale kosten mogen niet hoger zijn dan de maximale kredietvergoeding.

Meer informatie

  1. Wet op het consumentenkrediet
  2. Hoe kan ik verantwoord geld lenen?

 

 

 

 

Please rate this

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here